Je tudi vas zajela dubajska mrzlica? Se ne morete upreti dubajski čokoladi ali pistacijevemu namazu? A ob poplavi izdelkov s pistacijami Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da ni vse pistacija, kar je zeleno, zato svetuje, da preverite vsebnost pistacij.
Pistacije, ki so nekoč veljale zgolj za slan prigrizek, danes kraljujejo v številnih živilih. Vse pogosteje jih najdemo tudi v namazih, čokoladah, rogljičkih in celo na picah. A Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da je v poplavi izdelkov s pistacijami treba biti zelo pozoren, saj so med njimi nezanemarljive razlike.
Kot ključno izpostavlja vsebnost pistacij, ki se lahko giblje od 13 do 100 odstotkov. Ob tem opozarja, da sta med 18 pregledanimi izdelki zgolj dva narejena izključno iz pistacij.
Preostali namreč vsebujejo še druge sestavine, kot so rastlinske maščobe (najpogosteje palmova in sončnična), mleko v prahu, sladkor in različni dodatki, ki vplivajo na okus, teksturo in trajnost izdelka.
Kilogram pistacijevega namaza v povprečju stane 36,5 evra, dodajajo na ZPS, ob tem pa poudarjajo, da cene med izdelki močno nihajo in ne vedno v sorazmerju z deležem pistacij.
Pri izdelkih z majhnim deležem pistacij se upravičeno zastavlja vprašanje, ali je poimenovanje "pistacijev namaz" ustrezno, saj ti oreščki niso glavna sestavina, temveč le ena od mnogih, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. V takih primerih bi bil po njihovem mnenju izraz "namaz s pistacijo" bolj pošten in informativen za potrošnika.
Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so za ZPS pojasnili, da izraz pistacijev namaz za izdelek, ki je narejen iz manj kot 50 odstotkov pistacij, ni v nasprotju z zakonodajo. Potrošniku svetujejo, da se o sestavi informira s seznama sestavin, saj mora biti delež vseh sestavin, ki jih vsebuje ime živila, na samem izdelku jasno naveden.
Na zvezi ob tem opozarjajo, naj vas pri izbiri pistacijevega namaza ne zavede intenzivna zelena barva, saj je ta lahko posledica sestavin, kot sta spirulina in klorofilin (E141), ki izdelek obarvajo zeleno, in ne večjega deleža pistacij. Po drugi strani pa imajo 100-odstotni pistacijevi namazi lahko rjavkasto barvo, ki je naravni odtenek zmletih pistacij brez dodatkov.
Večina pistacij uvožena
Večina pistacij na svetu prihaja iz ZDA, Irana in Turčije. Te tri države so v sezoni 2024/25 prispevale kar 93 odstotkov svetovnega pridelka. Evropska unija prispeva le okoli tri odstotke, ugotavlja ZPS. Le osem od 18 namazov ima na embalaži zapisano poreklo pistacij, večina jih uporablja navedbo "izven EU" ali celo "EU/izven EU", kar za potrošnika ni informativno. Bolj jasna navedba porekla, a vseeno premalo točna, "EU", je le na izdelku Sportness (dm), ugotavlja ZPS.
Pistacije so hranilno bogate – vsebujejo nenasičene maščobe, vlaknine, beljakovine, vitamine in minerale. A tudi energijsko so zelo goste: ena pest vsebuje približno 150 kcal (600 kJ). ZPS zato priporoča zmernost pri uživanju, tudi če gre za zdrav prigrizek.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje